Operasjon dagsverk

Bilete lånt av Operasjon dagsverk

Elevene på Bryne vgs. skal delta i Operasjon Dagsverk (OD) høsten 2019. Aksjonsdagen er 31. oktober.

Årets prosjekt handler om forholdene for barn som jobber i gruver i Øst-Kongo, og aksjonen har tittelen Til hvilken pris?

Hva går prosjektet ut på?

I Øst-Kongo er det gruver der de utvinner mineraler som brukes i produksjonen av mobiltelefoner, nettbrett og PC-er.

Gruvearbeidere i Øst-Kongo jobber under svært dårlige forhold med dårlig utstyr og manglende sikkerhetsopplegg. Arbeiderne står i fare for å få for lite oksygen nede i gruvene, og i tillegg går det ofte ras som stenger folk inn i gruvegangene. Gruvearbeiderne får fysiske og psykiske skader av arbeidet, og flere ruser seg for å tåle påkjenningene ved å gå ned i gruvegangene.

Mange av disse er barn, og de jobber i disse farlige gruvene i stedet for å ta utdanning. Årets OD-prosjekt skal gi ungdom muligheter til å endre på sin tilværelse. Gjennom utdanning, rettighetsarbeid og beskyttelse skal 15 000 ungdommer få bedre muligheter til å skape en god framtid.

“Det er en skummel reise du legger ut på hvis du drar til en gruve for å jobbe. Den lille landsbyen Mwenga mellom fjell og jungel i Øst-Kongo er en typisk gruveby. Her bor noen tusen mennesker, og de aller fleste som bor her må fra tid til annen arbeide i gruver for å hjelpe til med familieøkonomien. I disse gruvene graves mineraler som coltan og kasitteritt ut for hånd av gruver inne i fjellet”.

“Jeg er 16 år gammel. Jeg sluttet på skolen da jeg gikk i første klasse på videregående for to år siden. Siden har jeg jobbet i gruvene fordi jeg ikke har penger til skolen. Jeg vil gjerne fortsette på skolen. Det er et vanskelig liv i gruvene. Vi må slite mye for pengene. I gruvene, kutter jeg ved, og knuser steiner som inneholder mineraler. Hvis det ikke er noen slike oppgaver må jeg ned i gruva, men jeg er så sykt redd for denne jobben. Det er kjempefarlig”

“Det er en oksygentank som sender luft ned i gruva, og det hender at vi går tom for oksygen mens det er noen der nede. Det skjer jordskred, og folk får hudinfeksjoner og folk får lungebetennelse og andre sykdommer på grunn av forholdene der nede. Mange mennesker jeg kjenner har blitt funksjonshemmet av ulykker i gruvene, og andre har dødd”.

“Mange får psykiske problemer. Før de går inn i gruva, er det mange som ruser seg fordi de er redde, og for å holde ut de fysiske smertene”.

“I mange deler av DR Kongo henger gruvedrift sammen med krig. Væpnede grupper tar ofte over områder hvor det er penger å tjene på gruvedrift. Disse gruppene trenger penger for å finansiere krigføringen sin. Ved å ta over gruver, kan de tjene penger på mineralene. Mange væpnede grupper jager lokalbefolkningen vekk fra områder med gruver med vold. Ofte bruker de voldtekt som et verktøy får å nå målene sine. Det anslås at ca 50 kvinner voldtas hver time i Øst-Kongo. Du leste riktig. Ikke hvert år. Ikke hver måned, uke, eller hver dag. Hver time. Mange av disse voldtektene henger sammen med reisen mobilen din har vært gjennom på veien til deg.»

Mer informasjon om prosjektet finner du på hjemmesidene til Operasjon Dagsverk: https://www.od.no/

Hvordan skal vi samle inn penger?

Innsamlingsdagen blir fredag 31. oktober. Denne dagen er det meningen at flest mulig finner seg en jobb for å tjene penger til prosjektet. Du kan arbeide hjemme eller hos arbeidsgiveren din.

Veiledende minstepris for elev ved videregående skole er 400,-

Dersom du har en jobb der du ikke tjener nok til å møte minsteprisen, er dagsverket godkjent likevel. For Operasjon Dagsverk er det viktigste at alle ønsker å bidra og velge å gjøre noe aktivt på OD-dagen.

Deltakerliste

Alle må melde fra om de ønsker å delta eller ikke innen 25.oktober. Kontaktlærer/-e i hver klasse lager en oversikt på en klasseliste. Har du gitt beskjed om at du ønsker å delta på prosjektet, må du huske å betale.

For deg som ikke ønsker eller ikke har anledning til å delta

Dersom du ikke ønsker eller ikke har anledning til å delta, må du møte på skolen denne dagen. Her vil du vil få et alternativt faglig opplegg.

Hvordan betale?

Gå inn på betale.od.no og betal for elevens dagsverk med Vipps (135776), kort eller faktura (kun for bedrifter). Her fyller arbeidsgiver inn litt info om seg selv, elevens navn skole og klasse. Når betalingen er gjennomført genereres et referansenummer, dette nummeret skrives på elevens arbeidskort. Eleven tar med arbeidskortet tilbake til skolen, og referansenummeret er elevens bevis på at h*n har jobbet på OD-dagen.

Arbeidskort

Arbeidskortet kan printes ut fra ODs nettressurser, eller hentes i informasjonen på skolen.